Bokborden op ooghoogte (ca. 5 km)
In het jeugdboek ‚Kruistocht in spijkerbroek’ van Thea Beckman raakt de jonge Dolf door een tijdmachine verzeild in de Kinderkruistocht. Door zijn ogen — die van iemand uit de twintigste eeuw — ziet de lezer als het ware de Middeleeuwen aan zich voorbij gaan. In Schagen kunnen de wandelaars vanaf zondag 10 oktober een blik werpen op taferelen uit de negentiende eeuw. Dat gaat zonder tijdmachine, maar met de hulp van schilderijen van Cornelis Bok (1777−1836).
Goed, wie is Cornelis Bok? Een man met vele talenten, maar vooral bekend als schrijver en schilder. Als de economische tijd hem wat gunstiger was gezind, dan had hij ongetwijfeld veel meer naam gemaakt.
Over een lengte van vijf kilometer, die door Schagen slingert, kunnen de wandelaars elf miniaturen tegenkomen van het werk van Cornelis Bok. Ze hebben de pakkende naam Bokborden meegekregen. Een fraaie naam die kort en ter zake doende is.
Meesterlijk Schagen selecteerde een aantal plaatsen in Schagen, waar Bok ruim tweehonderd jaar geleden schilderde. Op de plekken zijn daar dan de Bokborden op ooghoogte te vinden. Het gaat om een afbeelding en een toelichting van het schilderij dat hij daar maakte. Aan de 21-eeuwer is het om zijn eigen tijd met die van Bok te vergelijken. Om verschillen op te merken, maar ook om overeenkomsten te vinden.
De naam van Cornelis Bok wordt in Schagen in ere gehouden. Eerst was er in 2004 de expositie ‚Meesterlijk Schagen’ waarin werk van Bok te zien was en in 2006 bracht uitgeverij Peter Sasburg uit Midwoud het boek ‚Cornelis Bok, een opmerkelijk schilder en schrijver’ op de markt.
En nu dus de Bokroute. Kunstenaar en grafisch vormgever Rutger Jan Bredewold heeft de route samengesteld en als je naar het kaartje kijkt, kun je daar een vlinder in herkennen. Zal vast niet expres zijn gedaan. Of toch wel? Begin en einde van de route is op het Slotplein. Het imposante Schager Slot is niet te missen. Iedereen die wat meer wil weten over de regio kan terecht bij de daar gevestigde VVV. Want Schagen heeft natuurlijk nog veel meer te bieden dan alleen een wandelroute.
Via de Torenstraat en de Oude Slotstraat, die vanzelf verandert in de Landbouwstraat, kom je in de Magnusstraat en daarna in de Johanna van Hodenpijlstraat terecht.
En daar is-ie dan: de Cornelis Bokstraat. Een alleraardigste, autoluwe straat. Bok had natuurlijk nooit kunnen vermoeden dat er ooit een straat naar hem vernoemd zou worden. Maar als hij dat wel had geweten, was hij daar waarschijnlijk blij mee geweest.
Linksaf en dan de Roosstraat rechts volgen. Via de Stationsweg kun je dan de spoorwegovergang over om een blik te werpen op een van de Bokborden aan de Hoep. Op de schreden terug en dan over de Nieuwe Laagzijde en de Gedempte Gracht naar de Herenstraat, Rensgars en Loet. Dit is het kloppende winkelhart van Schagen. Met een heleboel unieke winkels — en ketens — plus diverse horecagelegenheden. Of je nou een kopje koffie wilt of een viergangenmenu; het is er binnen handbereik.
Wie wat meer over Cornelis Bok wil weten, zou bijvoorbeeld Boekhandel Plukker kunnen betreden. Daar zijn volop naslagwerken te vinden.
Aan het eind van de Loet kun je vervolgens onderduiken in het fietstunneltje om boven te komen aan de Menisweg. Ook daar staat een Bokbord, waarna het weer rechtsomkeer is naar de Parallelweg en vervolgens de Handelstraat. Over het Noord en daarna rechts over de Nes.
Wat resteert zijn de laatste loodjes over de Mauvestraat en de Nieuwstraat richting het Slotplein. Al met al een genoeglijke wandeling die ongeveer een uur in beslag neemt.
Naast een wandelroute is er ook een gelijknamige fietsroute van twintig kilometer die door Schagen, Niedorp, Harenkarspel en Zijpe voert. Hier zijn twintig schilderijen te vinden.
LYDIA JASPER
Meer informatie is verkrijgbaar via www.bokroutes.nl.
Lengte: ongeveer vijf kilometer
Start– en eindpunt: Slotplein in Schagen. Op loopafstand van het NS-station
Parkeren: In het centrum geldt een blauwe zone. Langer parkeren is mogelijk op daarvoor aangewezen terreinen.
Horeca: Volop
Gehandicapten: Minder toegankelijk, houd rekening met hobbelige en hellende wegen. Honden: Mogen (aangelijnd) mee.
Download hier de routebeschrijving
Bron: http://www.noordhollandsdagblad.nl/wandelen/routes/article6432345.ece/Bokborden-op-ooghoogte-%28ca.-5-km%29